Volle kracht vooruit: Directeur Minke Booij over de missie van Spieren voor Spieren

28-10-2021 | 12:09

Voor een stichting die grotendeels afhankelijk is van inkomsten die bij evenementen worden gegenereerd, waren 2020 en 2021 geen vette jaren. Nu langzaam weer steeds meer mogelijk is, ziet Minke Booij (directeur Spieren voor Spieren) dat mensen met hernieuwd enthousiasme voor de stichting aan de slag gaan: “Men is blij dat het weer kan en gaat er weer helemaal voor.”

Minke Booij, oud-tophockeyer en sinds 2017 directeur van Spieren voor Spieren, is dan ook positief gestemd: “Mijn werk lijkt eindelijk weer een beetje op mijn werk. Ik ga weer veel naar buiten, praat met mensen en ben aanwezig bij mooie acties en evenementen.” Ze kijkt enorm uit naar de Ronde van Oosterberg: “We zijn natuurlijk heel blij en dankbaar dat jullie mooie actie nu alsnog door kan gaan. Echt, dank daarvoor. De ronde sluit perfect aan bij onze kerngedachte: gezonde spieren die zich inzetten voor zieke spieren.”  

Niet gepast
Eerst nog even terug naar coronajaar 2020: het jaar dat het ene na het andere evenement moest worden afgeblazen. Minke: “Dat was heftig. We konden ons jaarlijkse gala niet organiseren en zagen onze inkomsten met de helft teruglopen. We hebben onze fondsenwerving zelfs even helemaal stilgelegd. Het voelde niet gepast om geld in te zamelen terwijl zoveel mensen en bedrijven het zwaar hadden. Bovendien wilden we de kinderen natuurlijk in bescherming nemen. We hebben in dat jaar wel een grote campagne ontwikkeld, met kind-ambassadeur Guus als stralend middelpunt.” 

Doorbraak
Het is een mooi verhaal: Guus is een van de kinderen die, dankzij een recente doorbraak in de behandeling van spierziekte SMA, met gentherapie kon starten. Minke: “Sindsdien gaat hij vooruit. Dat is zo mooi om te zien, daar doen we het allemaal voor.” Zonder behandeling verliezen kinderen met een spierziekte eigenlijk elke dag aan spierkracht. Voor Minke, die in haar topsportcarrière juist volledig afhankelijk was van een sterk en gezond lichaam, is het reden zich elke dag weer volop voor de stichting in te zetten. Bovendien is ze zelf moeder van een zoon met een meervoudige beperking: “Geen spierziekte, maar wat hij heeft lijkt er wel op. Ik ken de angst en de onzekerheid van ouders met een ziek kind maar al te goed.”

Tot slot, wat zou ze willen zeggen tegen mensen bij wie de aandacht na twee jaar ietwat is weggezakt? “Dat ik dat begrijp. Er is veel gebeurd de afgelopen periode en mensen hebben zorgen gehad. Maar er zijn nog steeds zoveel zieke kinderen. En de oplossingen zijn er, we zitten dicht tegen allerlei behandelingen aan. Maar de trajecten zijn duur en er is geld nodig om de processen te versnellen. De eerste fantastische resultaten zijn er al, denk aan Guus die nu kan zwemmen, maar we willen natuurlijk nog veel meer kinderen helpen.”

Doe mee!
Wil jij ook iets betekenen voor kinderen met een spierziekte? Stap op de fiets of doneer aan de Ronde van Oosterberg! Het bedrag dat we met z’n allen bij elkaar fietsen, komt volledig ten goede aan stichting Spieren voor Spieren.